A zöldségek ereje és a helyes táplálkozás alapjai – Interjú Enyingi Viviennel

Enyingi Vivien a Szentesi Vagányok csapatának fiatal dietetikusa a fenntartható, tudatos táplálkozás elkötelezett híve. Inspiráló online tartalmaival segít abban, hogy a helyes étrend és az egészség mindenki számára elérhető és érthető legyen.

Hogyan indult a dietetikusi pályafutásod? Mi volt a motivációd, hogy ezt a pályát választottad?

Az első löketet az adta, hogy erre a pályára menjek, hogy gimnáziumban evészavarral küzdöttem. Volt bennem egy hiány, amit akkor nem kaptam meg a dietetikusoktól ezért elvégeztem az alapképzést a Pécsi Tudományegyetemen. Majd megláttam egy kreatívabb oldalát a dietetikának, ami megtetszett ezért elvégeztem egy mester képzést is, amivel bővítettem a tudásom, hogy még többet tudjak majd átadni főleg a fiatalabb generációnak.

 

Mik a főbb területeid, amikkel foglalkozol?

Nagyon közel áll hozzám a megelőzés, a primer prevenció, tehát az egészséges táplálkozás alapjai. Hiszen, ha van egy jó alapunk, arra nagyon stabilan lehet a későbbiekben építkezni. Illetve szívügyem a növényi alapú étrend minél szélesebb körben való megismertetése. Valamint, ha valaki elindult ezen az úton, akkor segítsek neki jól, kielégítően megvalósítani. 

 

Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak manapság az egészséges táplálkozás terén?

Szerintem hatalmas az információs zaj és nagyon sok fals dologgal találkozni. Ez pedig nagyon megnehezíti az eligazodást a valós egészséges táplálkozás kapcsán.

 

„Azért kell sok zöldséget enni, mert egészséges” – de mit is jelent ez valójában? Miért ennyire fontosak a zöldségek a táplálkozásban?

A sokszínű zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozás nem csak vitamin és ásványi anyag forrásként szolgál, de jelentős részben hozzájárul a napi rost bevitelhez is. Számos kórkép megjelenésénél fontos szerepet töltenek be megelőzés szempontjából. Kiemelten nagy jelentőségük van a keringés vagy akár az emésztőszervrendszer megfelelő állapota esetén.

 

Te személy szerint milyen szempontokat veszel figyelembe, amikor zöldséget - választasz?

Az egyik legfontosabb a szezonalitás. Illetve sokkal nyugodtabb szívvel választok olyan terményeket, amik hazaiak vagy közeli termelőktől származnak. Igyekszem összhangba hozni a „finom”, „egészséges” és a „környezet szempontjából is jobb” kulcsszavakat amikor vásárlok.

Mennyiben befolyásolja a zöldségek tápértékét, hogy mennyire frissek, hol és mikor szüretelték őket?

Befolyásolja! Méghozzá, ha csökken a termény frissessége, akkor egyes vitaminok szintje is csökkenhet. A termesztési terület (talaj), szüretelési idő, szállítás és a tárolás is mind különböző módon alakíthatja a termények tápanyag tartalmát.

Milyen gyakorisággal és mennyiségben ajánlott zöldséget fogyasztani egy átlagos felnőtt számára?

Naponta több alkalommal. A WHO hivatalos ajánlása szerint legalább 400g zöldség/gyümölcs fogyasztása javasolt egy felnőtt esetében. Az MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetkezete) által készített hivatalos egészséges táplálkozási ajánlás alapján (Okos Tányér) pedig az étkezések alkalmával előnyös, ha a tányér fele zöldségből vagy gyümölcsből áll.

Milyen trükköket javasolnál azoknak, akik kevesebb zöldséget esznek, mint kellene – hogyan lehet ezen finoman változtatni?

Annak, aki ritkábban nyúl zöldségekért vagy gyümölcsökért azt javasolnám, hogy vágja fel őket előre és tárolja felszeletelve, akár kisebb adagokra porciózva a hűtőben. Hiszen sokkal hamarabb nyúlunk a már előre „elkészített”, könnyen fogyasztható formákhoz. Aki pedig kevésbé szereti a zöldségek/gyümölcsök állagát, színét vagy ízét, számára a legideálisabb, ha elrejti az ételekben. Reszelt, turmixolt vagy pépelt formában láthatatlanul lehet ragukba, turmixokba, fasírtokba, süteményekbe, levesekbe elrejteni zöldségeket és gyümölcsöket is.

 

Igaz az, hogy a nyers zöldség mindig jobb, mint a főtt?

Nem, nem feltétlenül igaz. A nyersen fogyasztott zöldségek esetén, mivel nem éri hő, ezért az arra érzékeny vitaminok nem károsulnak, például a C-vitamin. Viszont különböző ételkészítési folyamatok, mint például párolás, segíthetnek a könnyedebb emésztésben. Illetve a hőkezelés során egyes anyagok mennyisége csökkenhet, például a goitrogén anyagoké, melyek pajzsmirigy betegeknél nagyon fontos tényező.

Vannak bevált főzési módszerek, amikkel a zöldségek nemcsak egészségesek, de finomak is maradnak?

A párolás az egyik legfinomabb és kíméletesebb módja a zöldségek fogyasztásának. Ezzel az állag, az íz és még a beltartalmi érték is jól megőrizhető.

 

Milyen zöldségekkel kapcsolatos tévhiteket hallasz a leggyakrabban?

Leggyakrabban az a tévhit szokott felmerülni az emberekben a tapasztalataim alapján, hogy kételkednek a zöldségek vitamin tartalmában. A szükséges vitaminokat pedig legtöbbször inkább étrend-kiegészítőkkel igyekeznek pótolni. Viszont zöldségekre és gyümölcsökre elengedhetetlenül nagy szükség van. Ha pedig megfelelő helyről vásároljuk őket és jól tároljuk, valamint kíméletes konyha technológiát alkalmazva készítjük el őket, akkor vitaminban gazdag zöldséget tudunk fogyasztani.

 

Mit várhatnak tőled az olvasók a jövőben? Blogbejegyzések, receptek, tanácsok?

A Szentesi Vagányok social media felületein különböző bejegyzésekkel, receptekkel találkozhatnak. Illetve a későbbiekben ezen a felületen is olvashatnak még hasznos tartalmakat tőlem.

Iratkozz fel hírlevelünkre
Iratkozz fel hírlevelünkre és kapjon értesítést a kedvezményekről, friss termékeinkről.
Kosár tartalma
Total: 0 Ft